Top

Blessures benen

De meest voorkomende blessures bij paarden komen door verkeerde belasting, overbelasting of het plotseling maken van een verkeerde beweging. Hierbij raakt het peesweefsel beschadigd. Pezen bevinden zich overal in het lichaam en zijn de uitlopers van de spieren. De pezen zijn tussen schakels van spier naar het bot. Pezen zijn niet zo goed rekbaar en slecht doorbloed. Als er een pees beschadigd is zal het kapotte peesweefsel niet meer vervangen worden door nieuw peesweefsel. Het lichaam vervangt het kapotte peesweefsel door bindweefsel. Bindweefsel is in tegenstelling tot peesweefsel nog minder elastisch. Hierdoor blijft een beschadigde pees altijd blessure gevoelig. Een paard met een blessure moet herstellen. Afhankelijk van waar de blessure zich bevind en de heftigheid zal de dierenarts een revalidatie traject opstellen.

Blessures kun je beter voorkomen dan genezen word vaak gezegd. Er zijn bepaalde omstandigheden waarbij een paard sneller een blessure zal oplopen. De bouw van het paard is cruciaal voor de belastbaarheid op de lange termijn. Neem bijvoorbeeld een scheve stand van de benen. De krachten die ontstaan tijdens het lopen worden niet recht opgevangen wat overbelasting veroorzaakt en kan leiden tot een blessure. Ieder paard heeft ook een natuurlijke scheefheid. Je kunt dit vergelijken met mensen, of je bent linkshandig of rechtshandig. Dit is bij paarden ook zo. Het is belangrijk om hier in je training rekening mee te houden. En wat dacht je van het harnachement? Een slecht passend hoofdstel, bit of zadel kan leiden tot blessures. En daarnaast speelt de bodemkwaliteit een grote rol. Paarden die veel op slechte bodems lopen hebben meer kans op blessures. Er zijn veel oorzaken op te noemen.

Belangrijk is om de bovenstaande punten goed op orde te hebben. Het belangrijkste bij blessurepreventie is het tijdig opsporen van kleine afwijkingen die kunnen leiden tot iets groter. Een blessure kun je vaak zien zitten. De plek waar de blessure zich bevind is vaak opgezwollen en gevoelig. Ook voelt de plek warm aan. Aan het gedrag van je paard merk je natuurlijk ook vaak al dat er iets niet pluis is want het doet pijn.

Supplement
Paarden met blessures, oude blessures of paarden die gevoelig zijn voor blessures kun je ondersteunen met de juiste supplementen. Het lichaam heeft bouwstoffen nodig om peesweefsel en bindweefsel sterk en elastisch te houden. Maar ook voor de aanmaak van nieuw bindweefsel zij o.a. zwavel, glucosamine en hyaluronzuur nodig in de juiste verhoudingen. Daarnaast is het ook belangrijk om na inspanning de blessure te koelen met een gel.