Top

Bloeduitstorting - Hematoom

Bloeduitstortingen/ hematoom is een grote bloedblaar. Dit is een plaatselijke ophoping van bloed dat uit een beschadigd bloedvat is gekomen. Het bloed stolt niet direct omdat het bloed niet buiten het lichaam terecht is gekomen. Het hematoom blijft zich vullen met bloed totdat de breuk in de ader weer hersteld is. De bult is zacht en vaak niet warm.
Bij paarden is in de borst de meest voorkomende plaats voor hematomen. Het is erg belangrijk om een hematoom niet te verwarren met een abces! Het is belangrijk om een hematoom te laten behandelen door een dierenarts. Wanneer er niets aan de hematoom wordt gedaan zal de bloedophoping door het lichaam zelf worden opgeruimd. Er kan dan een klont bloedcellen achter blijven en het omliggende weefsel verstoren.

Het kan gebeuren dat de hematoom geïnfecteerd raakt en dat zich daardoor later een abces op dezelfde plaats vormt. Vaak ontstaat een hematoom door een trap van een ander paard, stoot of val. In ernstige gevallen raadpleeg altijd een dierenarts.
Altijd goed om bij de hand te hebben is Aricia zalf.