Top

Cushing / PPID

Cushing is een vervelende aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt.
Deze ziekte ontstaat doordat een gedeelte van de hypofyse ontregeld is. De hypofyse is een kleine hormoon afscheidende klier in het hersengebied. Als deze klier ontregeld is en niet meer de juiste hoeveelheid hormonen afscheid gaat er van alles mis in het lichaam. De aanmaak van eiwitten worden verlaagd en de bloedsuikerspiegel stijgt omhoog. Hierdoor kunnen hoefbevangenheid, een afwijkende krullende vacht, een afwijkende lichaamsbouw en chronische infecties ontstaan.

De eerste verschijnselen van Cushing uiten zich vaak in slecht verharen, een lange krullende vacht, overmatig vet boven de ogen, spierafname, abnormaal zweten rond de nek en schouders. Paarden met Cushing drinken en plassen veel en hebben een verminderde weerstand. Een ernstige aandoening die vaak gezien wordt bij paarden met Cushing is hoefbevangenheid.
De ziekte van Cushing kan aangetoond worden door middel van een bloedonderzoek. Dit is een eenvoudig onderzoek.

Als blijkt dat het paard Cushing heeft, is deze aandoening in de meeste gevallen goed te behandelen. Cushing is niet volledig te genezen, maar met goede zorg en de juiste behandeling kan het paard fit en vrolijk blijven. En daarbij zal zijn conditie vooruit gaan.

Er zijn verschillende medicijnen die de Cushing verschijnselen helpen onderdrukken, één hiervan is Pergolide, een medicijn dat bij de mens werd gebruikt tegen de ziekte van Parkinson.

Tips
Naast eventuele medicatie, zijn ondersteunende maatregelen erg belangrijk voor een zo lang mogelijk behoud van de gezondheid van een Cushing paard. Hierbij kan je denken aan het regelmatig scheren van de vacht, het vermijden van stress, het voorkomen en snel behandelen van infecties en verwondingen, een regelmatige ontworming, een volledige en tijdige vaccinatie en wat extra aandacht voor de hoef- en gebitsverzorging.
Ook een goede kwaliteit voeding met een laag zetmeel- en suikergehalte, voldoende anti-oxidanten en gezonde kruiden kunnen bijdragen aan het behoud van de algehele vitaliteit.