Top

Darmproblemen

Het spijsverteringsstelsel van het paard is geëvolueerd om constant kleine beetjes vezelrijk materiaal te verwerken. Dit zie je terug in de bouw van het verteringsstelsel en de hoeveelheden enzymen die worden geproduceerd. Individuele verschillen tussen paarden zorgen ervoor dat niet ieder paard even gevoelig is voor verteringsproblemen. Wel is het duidelijk dat ieder paard een vezelrijk rantsoen van constante samenstelling nodig heeft om gezond te blijven.

De meest voorkomende klachten bij maag- darmaandoeningen bij paarden zijn diarree, luchtzuigen, kribbebijten, slechte eetlust of het voer niet opeten, licht koliek of toegenomen luiheid, tandenknarsen, toegenomen speekselafscheiding, periodiek koliek en zachte mest.
Veel voorkomende problemen zijn gastritis wat betekent ontsteking van het maagslijmvlies, enteritis (ontsteking van de darm) of gastro-enteritis, een ontsteking van het hele maag darmkanaal. Wanneer het maag-darmkanaal ontstoken is, kan het niet meer goed werken en wordt de spijsvertering verstoord. Water en voedingsstoffen worden niet goed opgenomen en hierdoor ontstaat diarree. Een goed functionerende spijsvertering is uiterst belangrijk voor het welzijn en de conditie van het paard.

Tip
Zorg voor voldoende kwalitatief goed voer.