Top

Diarree

Diarree is geen ziekte maar een symptoom.

Er zijn veel oorzaken van diarree. Er is sprake van diarree als de mest dunner is dan normaal, het paard vaker en meer mest dan normaal. De behandeling van de diarree hangt dan ook af van de ernst en oorzaak.
Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Diarree kan onschuldig zijn maar ook een ernstige oorzaak hebben. Regelmatig voorkomende oorzaken zijn: Zand Een paard kan te veel zand binnen krijgen. Het darmkanaal voert het zand normaal gesproken vlot af, maar het kan zich ook gaan ophopen in de blinde of dikke darm. Hierdoor kan het paard diarree en/of koliek krijgen. Voeding De darmflora van het paard is normaal een evenwicht van verschillende bacteriën. Plotseling veranderen van voer kan bijvoorbeeld een verstoorde darmflora veroorzaken wat diarree tot gevolg kan hebben. Gebitsproblemen Als een paard last heeft van zijn gebit kan hij het voer niet goed kauwen en ook de voedingstoffen niet goed opnemen. Er komen grote grove stukken voer in de darm wat kan leiden tot diarree. Je zit van vaak mest met veel water en onverteerd voedsel er in. Worminfectie Diarree ten gevolge van een worminfectie komt vooral voor bij jonge opgroeiende paarden.
Het paard kan ernstig ziek zijn met waterdunne diarree. Deze toestand is erg kritiek!
Als de diarree na een aantal dagen niet vanzelf over gaat is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Het paard verliest veel vocht en kan de voedingstoffen niet goed opnemen. Het paard kan snel achteruit gaan qua conditie. Vaak word er een middel gegeven wat de diarree tegen gaat. Hiermee word de diarree wel onderdrukt maar de oorzaak van de diarree is hiermee niet opgelost. Diarree is een natuurlijk mechanisme om bijvoorbeeld slechte bacteriën uit het maag-darm stelsel te ruimen. Als de diarree word onderdrukt worden de slechte bacteriën niet ‘opgeruimd’.

Tips
Zorg er voor dat als je paard over gaat op een ander rantsoen dat het paard langzaam kan wennen. Neem hier ongeveer 10 dagen de tijd voor. Hiervoor geldt natuurlijk ook de overgang van het winterrantsoen naar het voorjaarsgras.