Top

Gallen

Gallen is een verzamelnaam voor overvulling van peesschedes.
In principe kunnen alle peesscheden in het lichaam overvuld raken maar ze worden het vaakst gezien aan de achterzijde van het kootgewricht. Je kunt gallen goed zien zitten en het kan aan alle vier de benen voorkomen. Er is geen sprake van een ontsteking. De overvulling bestaat uit een overmaat aan gewrichtsvloeistof. Daarom zijn de paarden ook zelden kreupel. De reden waarom een paard gallen heeft kunnen zeer uiteen lopen.

Bij jonge paarden kunnen gallen veroorzaakt worden door afwijkende beenstanden, worminfecties, slecht hoefonderhoud en voedingsstoornissen. Ook overbelasting kan een oorzaak zijn. Ook oudere paarden hebben vaak gallen.

Vaak hebben die oudere paarden een intensieve sportcarrière achter de rug. Vaak zijn gallen lastig te behandelen. Gelukkig hebben de meeste paarden er geen last van. Het is meer een schoonheidsfoutje. Het is wel van belang om de oorzaak te achterhalen. Regelmatige training, juiste belasting, verzorging en voeding houd je paard fit en gezond. Bepaalde supplementen kunnen hier ook aan bijdragen. Wij raden aan om de zachte zwelling te masseren met een product dat de bloesomloop stimuleert.