Top

Geiriteerde luchtwegen

Ieder paard hoest wel eens. Voor de eigenaar is het vaak moeilijk te bepalen wanneer het om een onschuldige hoest gaat of om een serieus probleem. Als een paard hoest, komt dat komen door irritatie van de luchtwegen.
De meeste oorzaken van het hoesten zijn van allergische aard en meestal ontstaan door inademen van (stof)deeltjes die de luchtwegen direct irriteren. Hoesten kan ook ontstaan door beschadiging van het luchtwegslijmvlies door infecties met bacteriën of virussen.

Een gezond paard hoest niet en heeft geen neusuitvloeiing, behalve misschien wat waterig vocht. Een paard met geïrriteerde luchtwegen kan gaan hoesten, sneller dan normaal gaan ademen, pompende bewegingen met borst en buik maken en/of een witte tot groene uitvloeiing uit de neus hebben. Daarbij kan ook het uithoudingsvermogen verminderd zijn. De lichaamstemperatuur kan verhoogd zijn.

Tips
Goede ventilatie in de stal is een must! Voorkom tocht. Zorg voor een schone stal om ammoniak dampen te voorkomen. Kwalitatief goed voer is belangrijk. Er mag vooral geen stof in zitten.

Supplement
Raadpleeg altijd eerst een dierenarts als je de hoest en eventueel verdere symptomen niet vertrouwd. In overleg met de dierenarts kunnen bepaalde supplementen gegeven worden ter ondersteuning. Deze kunnen helpen om de aanmaak van het overtollige slijm te verminderen en af te voeren. Ook kunnen er middelen ingezet worden om de luchtwegen te verzachten en tot rust te brengen.