Top

Head shaking syndroom

Head shaking syndroom is een neurologische aandoening.
Niet ieder paard wat zijn hoofd vaak schud heeft last van het Head shaking syndroom. Paarden met dit syndroom schudden onvrijwillig met hun hoofd.
Vaak zien we dat deze paarden soms ineens met hun neus naar beneden schieten en met hun hoofd willekeurig slaan. Soms beweegt de nek ook helemaal mee. Paarden hebben hier last van en het doet pijn. Het syndroom zorgt voor een tintelende en prikkende pijn langs de neusgaten en het hoofd.

De oorzaak van deze aandoening is tot op heden nog niet bekend. Ook is er nog geen goede therapie voor deze aandoening. Men vermoedt dat er een relatie bestaat tussen de hoeveelheid licht waar een paard aan blootgesteld wordt. Paarden met dit syndroom lijken minder last te hebben als ze in donkere ruimtes staan. Ook paarden met een leeftijd van rond de 10 jaar en ruinen blijken meer last te hebben van deze aandoening.

Tips
Wanneer het paard vooral onrustig is bij veel licht is het raadzaam om een UV-werend masker om te doen. Wanneer het paard vooral last heeft bij inspanning kan een neusnetje helpen. Deze bedekt gedeeltelijk de gevoelige neus.