Top

Hoefkatrolontsteking

Hoefkatrolontsteking (Podotrochleose) is een proces dat zich afspeelt in het gebied van de hoefkatrol van het paard. Het hoefkatrol bevindt zich in de ondervoet van het paard. Dit gebied bestaat uit het hoefgewricht, het straalbeentje, de diepe buigpees en de slijmbeurs die tussen de diepe buigpees en het straalbeentje ligt. Hoefkatrolontsteking vindt meestal plaats aan de voorbenen.

Hoefkatrolontsteking kan bij alle rassen voorkomen en bij paarden van alle leeftijden. Een paard met hoefkatrolontsteking vertoont niet altijd duidelijke kreupelheid. Het paard kan korter en stijver gaan bewegen, wil minder graag werken en kan gaan protesteren bij de training. Meestal is de aandoening ernstiger in één van de voorbenen waardoor het paard ook kreupel kan gaan lopen.

Over de oorzaak van hoefkatrolontsteking zijn verschillende theorieën. Meestal wordt overbelasting en erfelijkheid gezien als mogelijke oorzaak.

De aandoening komt meestal voor bij paarden tussen de 5 en 7 jaar. Paarden van deze leeftijd worden veelal zwaarder belast. Neem bij een kreupel paard altijd contact op met de dierenarts.