Top

Wormen

Wormen zijn parasieten die altijd in het lichaam van een paard aanwezig zijn. Wormen maken zowel buiten als binnen het dier een ontwikkeling door. Het eindstadium is een volwassen worm die zich in het maag-darmkanaal bevindt. Sommige veroorzaken schade bij het paard.

De meest voorkomende maag-darm wormen/larven zijn de kleine bloedworm, de larvale stadia van de , de spoelworm, de lintworm, de veulenworm, de leverbot parasiet, de longworm ( zware longontsteking als gevolg), de aarsmade en de paardenhorzel larve. Wormen kunnen grote problemen veroorzaken als er niets aan gedaan wordt. Denk met name aan: groeiachterstand bij veulens, diarree, vermagering of ernstige koliek. Langdurige diarree kan voor uitdroging zorgen met de dood tot gevolg. Voorkomen van worminfecties is ingewikkeld.

Laat regelmatig ( circa 3 keer per jaar) een mestonderzoek doen om het aantal wormeitjes in de mest te onderzoeken. Om de gezondheid van de darmen te ondersteunen zijn er preventieve producten beschikbaar die zonder dierenartsrecept verkrijgbaar zijn.