Top

Rotstraal

Rotstraal is een veel voorkomende bacteriele infectie van de straalhoorn die meestal ontstaat door een vieze, natte stalvloerbedekking, een slechte hoefverzorging of te weinig beweging. Ook te diep krabben met een hoevenkrabber kan tot rotstraal leiden. Rotstraal komt echter ook voor bij paarden waarvan de hoeven wel goed onderhouden worden en lijkt ook samen te hangen met de de vorm van de hoef. Nauwe hoeven lijken gevoeliger voor rotstraal dan brede hoeven. Bij rotstraal neemt de hoeveelheid straalhoorn af: het rot als het ware weg.

Behandeling Wanneer je rotstraal wil aanpakken is het allereerst belangrijk dat de oorzaak wordt achterhaald. Vaak herstelt de straal zichzelf wanneer de oorzaak wordt aangepakt. Daarnaast kan rotstraal over het algemeen goed worden behandeld door de hoefsmid, door middel van het wegsnijden van de ontstoken delen en het herstellen van de hoefbalans. Vervolgens is het zaak om de stal zeer schoon te houden zodat de straal niet in aanraking komt met urine. Ook is het verstandig om de straal regelmatig schoon te spuiten met water. Je kunt een product gebruiken dat helpt om de straal schoon te houden en de weerbaarheid van de straal verbetert. Aangepast beslag en regelmatige controle door een hoefsmid ondersteunen het herstel van rotstraal. Als de rotstraal niet behandeld wordt, kunnen de diepere lagen in de hoef aangetast worden en kan het hoorn gaan woekeren. In dat geval spreekt men van straalkanker, wat veel moeilijker te behandelen is. Het verschil met rotstraal is dat er bij straalkanker juist een toename van hoorn is.

Voorkomen is beter dan genezen!
Met een schone, droge stal en het regelmatig grondig reinigen van de onderkant van de hoeven kun je rotstraal helpen voorkomen. Krab de hoeven uit, spuit de stralen regelmatig schoon en gebruik bij paarden met gevoelige hoeven een middel dat goed diep indringt voor het grondig reinigen van de zool, de witte lijn en oude hoefnagelgaten. Gebruik alleen zalf of teer als de stralen goed schoon zijn. Deze producten sluiten de straal namelijk af, waardoor er vuil en bacteriën ingesloten kunnen raken in de straalgroeves waardoor het probleem juist verergerd wordt. Om de zool weerbaarder te maken kun je het rantsoen van je paard aanvullen met een voedingssupplement dat de kwaliteit van het hoorn ondersteunt. denk hierbij aan zwavelhoudende voedingsstoffen zoals MSM zwavel en Biotine.